בס"ד. שיחת ש"פ שמות, כ"ה טבת, מבה"ח שבט, ה'תש"ל.

בלתי מוגה

א. בנוגע להתוועדות זו הקשורה עם שבת מברכים חודש שבט, חודש האחד עשר – הנה נוסף על הצד השוה והנקודה המשותפת שיש בשבת מברכים זה בכל מקום ומקום בכל תפוצות ישראל, יש בכל מקום ענין מיוחד ששייך למקום ההוא, אשר, ע"פ הפס"ד מדברי הגמרא1 ש"באתרא דרב הלכה כרב", מובן, שזהו הענין העיקרי במקום זה, שגובר על כל שאר הענינים, ובנוגע למקום זה – בית הכנסת ובית המדרש שבד' אמותיו2 של כ"ק מו"ח אדמו"ר נשיא דורנו – הרי הענין העיקרי של שבת מברכים שבט (שכולל את היום דר"ח וגם את כל ימי החודש) הוא יום העשירי בשבט3, יום הסתלקות-הילולא של נשיא המקום, נשיא ישראל.

ובזה גופא יש מעלה מיוחדת בשנה זו, שבה ימלאו עשרים שנה להסתלקות-הילולא – כמשנ"ת תיכף ביו"ד שבט הראשון שלאחרי ההסתלקות4, "לשנה הבאה", שישנו מארז"ל בירושלמי5 ובילקוט שמעוני6 בנוגע ל"שמשון": "כתוב אחד אומר וישפוט את ישראל ארבעים שנה7, וכתוב אחד אומר והוא שפט את ישראל עשרים שנה8.. מלמד שהיו הפלשתים יראים ממנו כ' שנה לאחרי מותו כדרך שהיו יראים ממנו כ' שנה בחייו", ולכן, גם על התקופה של עשרים שנה לאחר מותו נאמר "וישפוט את ישראל".

ב. ויש לבאר תחילה מארז"ל הנ"ל9 – דלכאורה אינו מובן: הרי בפסוק נאמר "וישפוט את ישראל", ומה שייך הענין "שהיו הפלשתים יראים ממנו" למשפט בנ"י?!

והביאור בזה – בפשטות, ומזה יובן גם בתוכן הענין – שמדובר אודות פעולתו של שמשון להגן על ישראל מפני הפלשתים, כמ"ש10 "והוא יחל להושיע את ישראל מיד פלשתים", ומזה מובן, שכל זמן שנמשך המצב שהפלשתים יראים ממנו, ישנו הענין ד"להושיע את ישראל", ולכן אפשר לומר על זה "וישפוט את ישראל".

אמנם, ביאור זה אינו מספיק, כי, ענינו של שופט אינו רק "להושיע את ישראל"; זהו ענינו של המלך, להגן על בנ"י מפני המצירים והמעיקים, ולפעול המצב ד"נפל פחד היהודים עליהם"11, אבל שופט, עיקר ענינו הוא – כמ"ש "שופטים .. תתן לך בכל שעריך ושפטו את העם גו'"12, "בין דם לדם בין דין לדין גו' דברי ריבות בשעריך"13, היינו, לדון את בנ"י בעניניהם, באופן ש"הצדיקו את הצדיק וגו'"14, וא"כ, מה שייך הענין "שהיו הפלשתים יראים ממנו" ל"וישפוט את ישראל"?!

אך גם הביאור בזה הוא בפשטות, ומזה יובן גם בתוכן הענין:

איתא בגמרא15 : "במחשכים הושיבני16.. זה תלמודה של בבל", והיינו, שלימוד התורה בבבל הוא באופן הקשור עם חשכת הגלות ("במחשכים"), שכן, בשביל לימוד התורה יש צורך בדעה צלולה, כמארז"ל17 "שמעתא בעיא צילותא", אבל כשנמצאים בגלות בבל, תחת עול המלכות ושרי', לא יכול להיות המצב ד"צילותא" לאמיתתו, ובמילא יש חסרון בלימוד התורה,

– וכפי שמצינו בנוגע לפורים, שחברי הסנהדרין אמרו לאחשורוש "מיום שחרב בית המקדש וגלינו מארצנו", "מטולטלין אנו", "ניטלה עצה ממנו ואין אנו יודעין לדון כו'"18. ואע"פ שזה הי' רק "אמתלא" ("אַן אויסרייד"), הרי לא יתכן שהסנהדרין, שכל ענינם הוא לפסוק דינים ע"פ תורת אמת, יאמרו דבר שהוא היפך האמת –

ורק בארץ ישראל, שאין מצב של גלות, יכולה להיות דעה צלולה לגמרי, ואז יכול להיות לימוד התורה לאמיתתו.

ועפ"ז מובן בנוגע לשמשון, שאפשר לומר "וישפוט את ישראל" גם עשרים שנה לאחרי מותו, כיון שהיו פלשתים יראים ממנו – כי, ענין המשפט "בין דם לדם בין דין לדין גו'", תלוי בלימוד התורה, שהרי "גדול תלמוד שמביא לידי מעשה"19, ל"אסוקי שמעתא אליבא דהילכתא"20, ומובן, שכאשר פלשתים היו יראים ממנו, אזי היו יכולים הסנהדרין לעסוק בלימוד התורה מתוך דעה צלולה, ובמילא נעשה המשפט דבנ"י כדבעי.

ועד"ז דובר ביו"ד שבט הראשון, בשנת תשי"א, שכן הוא גם בנוגע לכ"ק מו"ח אדמו"ר – שגם עשרים שנה לאחרי הסתלקותו הרי זה נחשב ששפט את ישראל, כמו בחיים חיותו בעלמא דין.

ג. והנה, מ"ש בתורה בנוגע לשמשון הו"ע של הוראה [שהרי תורה מלשון הוראה21, ובפרט בנוגע לנביאים, כדברי הגמרא22 "הרבה נביאים עמדו להם לישראל כפלים מיוצאי מצרים, אלא נבואה שהוצרכה לדורות (ללמוד .. הוראה) נכתבה, ושלא הוצרכה לדורות לא נכתבה", ומזה מובן גם בנוגע לכל חלקי התורה שהם הוראה לדורות], שכן הוא גם אצל כל נשיאי ישראל.

ויומתק יותר ע"פ דברי הגמרא23 בנוגע ל"שמשון", ש"על שמו של הקב"ה נקרא, שנאמר24 כי שמש ומגן הוי' אלקים וגו'":

ידוע מ"ש רבינו הזקן [שיום ההילולא שלו, כ"ד טבת, הי' בערב שבת] בשער היחוד והאמונה25 על הפסוק "כי שמש ומגן הוי' אלקים", "פי' מגן הוא נרתק לשמש להגן .. וכמו שהנרתק מגין בעד השמש כך שם אלקים מגין לשם הוי' ב"ה".

והיינו, ש"שמש הוי'" הוא למעלה מה"מגן" דשם אלקים – שהרי ענינו של שם אלקים הוא שעל ידו היתה בריאת העולם, כמ"ש26 "בראשית ברא אלקים", "אלקים" דייקא, לשון רבים27, ובגימטריא "הטבע"28, וכדאיתא בספרים29 בנוגע לשם "טבע" [והרי השם מורה על מהות הדבר הנקרא בשם זה, כפי שמבאר רבינו הזקן בשער היחוד והאמונה30 ] שהוא מלשון "טבעו בארץ שערי'"31, כמו טביעה בים, שהדבר ישנו במציאות, אלא שאינו נראה, כיון שהמים מכסים עליו, ורואים רק את המים, וזהו ש"אלקים" בגימטריא "הטבע", שאע"פ שיש אלקות בעולם, הרי זה באופן שהאלקות הוא בהעלם ואינו נראה בגלוי, כך, שבגלוי לעיני בשר ("וואָס עס וואַרפט זיך אין די אויגן") נראה רק הנברא, ולא הבורא, כיון ששם אלקים מסתיר על האלקות כפי שהוא בגלוי בשם הוי', ורואים רק את ענין האלקות כפי שבא בטבע.

[וע"ד מ"ש בפרשתנו32 (ונתבאר בתו"א33 ) "זה שמי לעלם", "חסר וי"ו, העלימהו, שלא יקרא ככתבו"34, וכמארז"ל35 "לא כשאני נכתב אני נקרא, נכתב אני ביו"ד ה"א ונקרא אני באל"ף דל"ת"].

אמנם, שם הוי' – "שמש הוי'" – הוא למעלה36 משם אלקים, ולמעלה מכל השמות שאינם נמחקים (אפילו כפי שהם במדריגתן הכי נעלית), להיותו שם המפורש, שם המיוחד ושם העצם37.

וזהו ענינו של שמשון, ש"על שמו של הקב"ה נקרא" – שלמרות ההעלם וההסתר שבעולם, "זה שמי לעלם", נקרא שמשון על שמו של הקב"ה, "שמש הוי'", ובאופן שכולם רואים זאת בגלוי, אפילו עמי הארץ, שלכן היו יראים ממנו.

והרי ענין זה הוא אצל כל נשיאי ישראל, וכפי שראו בגלוי אצל כ"ק מו"ח אדמו"ר, שאע"פ שבמשך כל שנותיו בחיים חיותו בעלמא דין, מתחלת נשיאותו, הי' במעמד ומצב של תוקף הגלות דמצרים שבדורנו (לא כמו אצל שאר הנשיאים, שהיו אצלם זמני מנוחה וזמני גלות), אעפ"כ, לא התפעל מהעלם והסתר הגלות כו', ועד כדי כך, שגם עשרים שנה לאחרי הסתלקותו ישנו הענין שפלשתים יראים ממנו, וישנו הענין ד"שפט את ישראל".

ולהעיר, שאין הכוונה שלאחרי עשרים שנה מתבטלים ח"ו ענינים אלו, כי אם, שבנוגע לעשרים שנה הראשונות יש צורך להדגיש ולהבהיר זאת, דכיון שיש מקום לסברא שלאחרי ש"ויקם מלך חדש" (כלשון הכתוב בפרשתנו38 ) נעשה סדר חדש, לכן צריך להדגיש שגם אז נמשך הענין ד"שפט את ישראל", אבל בודאי שענין זה נמשך גם לאחרי עשרים שנה, ואדרבה, ביתר שאת וביתר עוז39.

ד. וההוראה מזה:

כשבאים לזמן שבו ימלאו עשרים שנה, צריך כל אחד לערוך חשבון צדק בנפשו בנוגע לכל משך עשרים השנים, אם הנהגתו היתה כדבעי, כפי שדרש בעל ההילולא, ואם אכן הי' ירא ממנו, כמו שהי' בחיים חיותו בעלמא דין.

– בנוגע לפלשתים, הרי בודאי שהיו יראים ממנו, אבל בנוגע לבנ"י, שאצלם ישנו ענין הבחירה, צריך להבטיח ("באַוואָרענען") שאכן יראים ממנו כמו שהי' בחיים חיותו בעלמא דין. –

ומובן, שעשיית החשבון עתה היא באופן של חשבון צדק ביתר שאת וביתר עוז, שהרי הכל מודים שעכשיו לא שייך שיהי' אצל בעל ההילולא ענין של לחץ או פיתוי וריצוי כו' (כפי שהיו יכולים לחשוב בנוגע לזמן שלפנ"ז), כיון שנמצא בעולם האמת!

ואע"פ שידוע שהי' תנאי קודם למעשה שענין הנשיאות יהי' בחסד וברחמים40, וא"כ, יכולים לחשוב שגם החשבון יכול להיות באופן כזה – הנה ענין זה הוא רק לאחרי שכל אחד עושה כל התלוי בו, ואז ישלימו, יתקנו ויכפרו את כל הענינים שאינו יכול לפעול בעצמו, מצד סיבות שאינם תלויים בו, באופן של חסד ורחמים.

וע"י חשבון הנפש ניתוסף גם ענין התשובה, ועי"ז נעשה עילוי בכללות העבודה – שתמורת זה שעד עתה היו כל הענינים במדידה והגבלה, בכחות מדודים ומוגבלים, ובאופן שכל דבר דורש משך זמן, הנה מצד ענין התשובה נעשים כל הענינים באופן שלמעלה ממדידה והגבלה, ו"בשעתא חדא וברגעא חדא"41.

וכהפס"ד בגמרא במסכת קידושין42 שהמקדש את האשה "על מנת שאני צדיק", כיון ש"הרהר תשובה", אזי מקודשת, ועד"ז בנוגע לבנ"י שנקראים "אשה" להקב"ה, שכאשר ישנו הרהור תשובה, נעשית כנס"י מקודשת להקב"ה.

[ולהעיר, שבענין הקידושין למטה ה"ה ספק מקודשת, כיון שהאשה אינה יודעת (וגם אצל האיש המקדש יכול להיות ספק) האם אכן הרהר תשובה; אבל בנוגע לקידושין שבין כנס"י להקב"ה הרי זה באופן שכנס"י היא מקודשת בודאי, כיון שהתשובה היא באופן ש"יעיד עליו יודע תעלומות כו'" (כלשון הרמב"ם43 ), וצריכים רק שלאח"ז תומשך התשובה במעשה בפועל].

וע"י ענין התשובה נעשה מ"ש במדרש44 על הפסוק45 "ואלה שמות בני ישראל וגו'", "ראובן ושמעון נחתין ראובן ושמעון סלקין" – שיוצאים מגלות מצרים עם אותם השמות הקדושים שהיו להם בבואם למצרים (מבית יצחק ויעקב), כיון שלא התפעלו מחשכת הגלות, והיציאה ממצרים היא "בנערינו ובזקנינו גו' בבנינו ובבנותינו"46, ו"כספם וזהבם אתם"47, עד ש"לא תשאר פרסה"48, ולא עוד אלא "ונצלתם את מצרים"49 – בחסד וברחמים, בביאת משיח צדקנו, בקרוב ממש.

* * *

ה. בהמשך להאמור לעיל (ס"א) שנוסף לכך ששבת מברכים שבט כולל את כל ימי החודש, הנה מה שנוגע בעיקר אלינו הוא יום ההילולא דעשירי בשבט – ישנו ענין נוסף בשנה זו, שערב שבת ("מעלי שבתא") הי' כ"ד טבת, יום ההילולא של רבינו הזקן, מייסד תורת חסידות חב"ד (שממלא מקומו50 הוא כ"ק מו"ח אדמו"ר), כמסופר בהקדמה לשו"ע של רבינו הזקן (מהרבנים בני הגאון המחבר, שביניהם גם אדמו"ר האמצעי), ש"יצתה נשמתו בטהרה, אחר כמה נוראות ונפלאות שנראה ממנו ז"ל באותן הימים שלפני הסתלקותו, לא פסק פומי' מגירסא עד יום מנוחתו, ואחר שהתפלל תפלת ערבית והבדלה בחונן הדעת בדעה צלולה ומיושבת .. במוצאי שבת כ"ד טבת51.. בחד קטירא איתקטר בי' בקוב"ה .. בשמחה ובטוב לבב".

ובהתאם לכך, יש להתעכב על דברי רבינו הזקן באגה"ק52 בנוגע לענין ההסתלקות, ש"חיי הצדיק אינם חיים בשריים, כי אם חיים רוחניים, שהם אמונה יראה ואהבה", ולכן, גם לאחר ההסתלקות יכולים להמשיך ולקבל מהצדיק, ואדרבה, באופן נעלה יותר מכמו בחיים חיותו בעלמא דין, כי, "בהיות הצדיק חי על פני האדמה היו שלשה מדות אלו בתוך כלי ולבוש .. בגופו", אשר, עם היותו גוף קדוש, ישנה עדיין הגבלת הגוף, ואילו לאחרי פטירתו מתבטלת הגבלת הגוף, ולכן יכולים לקבל ממנו יותר ממה שקיבלו ממנו בחייו.

ומזה מובן, שכן הוא גם בנוגע לרבינו הזקן בעצמו:

ובהקדם המדובר פעם53 אודות פירוש המשנה54 "ליתן דין וחשבון", אף שלכאורה הסדר הוא שתחילה צ"ל "חשבון", ואח"כ "דין" – שיש לבאר זאת ע"פ תורת הבעש"ט55 בדברי המשנה56 "נפרעין מן האדם מדעתו ושלא מדעתו", שמאמר זה מלמדנו שאין דנין את האדם אלא "מדעתו", היינו, ששואלים אותו: מה דינו של מי שעושה כך וכך, ולאחר שפוסק את הדין מדעתו, הרי זה נעשה פס"ד גם בנוגע לעצמו, שלא מדעתו. וזהו גם "דין וחשבון", שתחילה ישנו הדין שפוסק בעצמו על דבר זה, ואח"כ בא ה"חשבון" בנוגע אליו.

וכיון ש"ליכא מידי דלא רמיזא באורייתא"57, מצינו ענין זה (לא רק ברמז, אלא) בסיפור מפורש בתנ"ך58 – שנתן הנביא (שדבר ה' הי' בפיו ומלתו על לשונו59 ) בא בשליחותו של הקב"ה לדוד, וסיפר לו הסיפור ע"ד כבשת הרש, וכאשר דוד פסק את דינו, אמר לו נתן הנביא: "אתה האיש וגו'".

ואם הדברים אמורים בנוגע להיפך הטוב, הרי עאכו"כ שכן הוא בצד הטוב, שהרי "מרובה מדה טובה כו'"60.

ועד"ז בנוגע לעניננו, שהפס"ד של רבינו הזקן הוא גם בנוגע אליו (ועד"ז בנוגע לכל שאר הצדיקים, וכן בנוגע לכ"ק מו"ח אדמו"ר) – שגם לאחרי ההסתלקות יכולים לקבל ממנו כו'.

ו. וזהו גם המענה לאלו ששואלים: כיון שכבר עברו ריבוי שנים לאחרי ההסתלקות, מה נוגע הלהט והרעש ("דער קאָך און דער טומל") בנוגע לקיום רצונו ולימוד תורתו – כי, גם לאחרי ההסתלקות יכולים ולכן צריכים לקבל ממנו, ע"י קיום רצונו ולימוד תורתו, כיון שהכניסו את עצמותם בתורתם, כמו הקב"ה (שהרי "צדיקים דומין לבוראן"61 ) שהכניס את עצמותו בתורה, כמאמר "אנא נפשי כתבית יהבית"62.

וכללות הענין בזה – כפי שמצינו בנוגע למשה רבינו (שהסיפור אודותיו מתחיל בפרשת שמות) ש"מה להלן עומד ומשמש, אף כאן עומד ומשמש"63, שגם לאחר הסתלקותו ה"ה משפיע ומלמד זכות על בנ"י כו'.

וזוהי גם הנתינת כח לכאו"א מישראל בעבודתו – כלשון הרבנים בני הגאון המחבר בהקדמה לשו"ע "ששאל שאל אותו ה' לנו לפקוח עינים עוורות בעקבות משיחא", ובפשטות – שלא להתפעל מכל עניני העולם, וגם בנוגע לעצמו – שיהי' אצלו הענין ד"אמר מלכא ("מאן מלכי רבנן"64 ) עקר טורא"65, בנוגע ליצה"ר ש"נדמה להם כהר"66, ועד שיהי' במעמד ומצב ד"בתר רישא גופא אזיל"67, ולבוא להעילוי ד"בחד קטירא איתקטר", בהיותו נשמה בגוף בעוה"ז, באופן ש"עולמך תראה בחייך"68.

ועד שבאים להגילוי דשם הוי', שעז"נ69 "וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב גו'", אבל "שמי הוי' לא נודעתי להם", "לכן אמור לבני ישראל אני הוי'", ובהמשך לזה – "והוצאתי אתכם גו' והצלתי גו' וגאלתי גו' ולקחתי גו'", ד' לשונות של גאולה70, ועד – "והבאתי גו'".

וכל זה נמשך בטוב הנראה והנגלה, החל מלימוד התורה, "אין טוב אלא תורה, שנאמר71 כי לקח טוב נתתי לכם תורתי גו'"72, וע"י לימוד התורה בהרחבה נמשך גם טוב כפשוטו בנוגע לבני חיי ומזוני רויחי, והרחבה זו נעשית הכנה למרחב האמיתי – "ענני במרחב" (ע"י "מן המיצר")73 – שיהי' בביאת משיח צדקנו, ובשמחה וטוב לבב.

* * *

ז. מאמר (כעין שיחה) ד"ה הבאים ישרש יעקב גו'.

* * *

ח. נהוג ללמוד פירוש רש"י על פסוק בפרשת השבוע, שהוא פשוטו של מקרא, ובפרט ע"פ המבואר בשו"ע74 בנוגע לקריאת הפרשה שנים מקרא ואחד תרגום, שפירוש רש"י הוא כמו תרגום. ואע"פ שמצינו בשל"ה75 שבפירוש רש"י יש "ענינים מופלאים", ובלשון רבותינו נשיאינו: "יינה של תורה"76, שהו"ע רזין דאורייתא, מ"מ, עיקר ענינו של פירוש רש"י הוא – כדברי רש"י בעצמו77 : "אני לא באתי אלא לפשוטו של מקרא", וכמובן גם מזה שרש"י כתב את פירושו עבור "בן חמש למקרא", שלא הגיע עדיין ל"בן עשר למשנה" ו"בן חמש עשרה לגמרא"78, הרי בודאי שפירושו הוא ע"ד הפשט, אלא שלאחרי לימוד הפשט יכולים למצוא בפירוש רש"י גם ענינים מופלאים ו"יינה של תורה".

ובכן: בהמשך להמדובר לעיל (במאמר79 ) שע"י הקדמת גלות מצרים – "הבאים מצרימה"45, "הבאים ישרש יעקב"80 – נעשה ענין הגאולה, "יציץ ופרח ישראל"80, שענינה הוא בנין ביהמ"ק ("בנה בניתי בית זבול לך"81 ) ומלכות בית דוד ("ודוד עבדי נשיא להם לעולם"82 ), וכמ"ש הרמב"ם83 בנוגע לגאולה העתידה: "יעמוד מלך מבית דוד .. ובנה מקדש במקומו" – נתעכב על פירוש רש"י שבו נזכר הענין ד"בתי כהונה ולוי' ומלכות".

ט. הביאור בפירוש רש"י על הפסוק84 "ויעש להם בתים", "בתי כהונה ולוי' ומלכות שקרויין בתים, הבתים (כלשון הכתוב85, ולא כבדפוסים שלפנינו: "ויבן") את בית ה' ואת בית המלך, כהונה ולוי' מיוכבד, ומלכות ממרים, כדאיתא במס' סוטה",

– שאין כוונת רש"י להוכיח ש"בית" פירושו גם משפחה (שהרי כבר נאמר בהתחלת הפרשה: "איש וביתו באו"), אלא כוונתו להוכיח שאפשר לפרש "בתים" סתם על "בתי כהונה ולוי' ומלכות" (אבל אין לפרש בתים כפשוטו, שהרי לא נאמר "ויבן");

השקו"ט בנוגע ל"כהונה", אם קאי רק על משה, ולא על אהרן, שנולד לפני ש"תחיין86 את הילדים"87 ;

טעם הציון למסכת סוטה, והטעם שלא נתפרש שהשכר הוא שזכתה לבן שנתן את התורה לישראל, כי, השכר ד"בתי כהונה ולוי' ומלכות" הוא עד סוף כל הדורות, ושכר זה הוא מדה כנגד מדה88 להעמדת עם ישראל עד סוף כל הדורות –

הוגה ע"י כ"ק אדמו"ר שליט"א, ונדפס89 בלקו"ש חכ"א בתחלתו.

* * *

י. נהוג גם ללמוד ענין באגרת התשובה, ובפרט בעמדנו ביום הש"ק שלאחרי כ"ד טבת90 :

בביאור העלי' והיחוד שנעשה בנפש (לאחרי ש"רוח עברה ותטהרם") – אומר רבינו הזקן91 הלשון: "לשוב עד הוי' ב"ה ממש ולעלות מעלה מעלה למקורה ולדבקה בו ית' ביחוד נפלא, כמו שהיתה מיוחדת בו ית' בתכלית היחוד בטרם שנפחה ברוח פיו ית' לירד למטה כו'", והיינו, שהיחוד הוא (לא. במדריגה שלמעלה מ"רוח פיו", אלא) במדריגה ד"רוח פיו" כפי שנמשך כבר ממקורו ונעשה מציאות, והמעלה היא שזהו "בטרם שנפחה", וכפי שמדגיש בנוגע למשל באדם – "בטרם שיוצא הרוח מפיו".

ואינו מובן:

היחוד ב"רוח פיו" כפי שנעשה כבר מציאות (אלא שעדיין לא יצא מפיו) הוא לכאורה שלא בערך כלל להיחוד ב"רוח פיו" כפי שנמצא במקורו.

וכמובן מהמבואר באריכות בח"א92, שכאשר אותיות הדיבור נמצאות במקורן – במחשבה, ולמעלה יותר, בחמדה ותשוקה שבלב, ו(למעלה יותר) בחכמה ושכל שבמוח – הרי הם "מיוחדות בתכלית היחוד". משא"כ לאחרי שהאותיות נמשכו כבר משרשם ונעשו מציאות, הנה אפילו בהיותן עדיין בהאדם החושב והמדבר (לפני שיצאו לחוץ), אינם "בתכלית היחוד" כמו בהיותן כלולים בשרשם ומקורם.

וא"כ אינו מובן מ"ש באגה"ת ש"תכלית היחוד" שנעשה ע"י התשובה הוא רק כפי שהנשמה היא "בטרם שנפחה כו' לירד למטה"?

יא. והביאור בזה:

לעיל מיני' מבואר שהטעם לכך ש"י"ג מדות הרחמים מנקים כל הפגמים" הוא בגלל היותם נמשכים "מרצון העליון ב"ה הנרמז בקוצו של יו"ד" שלמעלה מאותיות שם הוי'.

וצריך להבין: גם המצוות הם בחי' רצון (וכידוע ההפרש בין תורה למצוות, שתורה היא חכמתו של הקב"ה, ומצוות הם רצונו של הקב"ה), ובכלל – שניהם (תומ"צ) נמשכים מרצה"ע93. וא"כ, איך יש ביכולת י"ג מדה"ר שנמשכים מרצון העליון לנקות את הפגמים שנעשו עי"ז שעוברים על רצונו ית' – הרי המדריגה שמנקה את הפגמים צריכה להיות למעלה מהמדריגה שבה מגיעים הפגמים?

והביאור בזה, שברצון (העליון) גופא יש כמה מדריגות, והרצון שממנו נמשכים י"ג מדה"ר הוא למעלה מהרצון של המצוות. וזהו שמדגיש רבינו הזקן בהלשון "הנמשכות מרצון העליון ב"ה כו' שלמעלה מעלה כו'".

והענין הוא, כמבואר בסה"מ תקס"ב ד"ה להבין שרשן של הדברים הנ"ל94, שרצון הוא צמצום העצמות, ובמדריגת הרצון כפי שנמשך כבר "להיות כך", שם מגיע ענין הבירורים, אבל ישנו "מהות כח הרצון" שלא נמשך עדיין "לרצות הטוב ולשנוא הרע", ומצדו אין מדידות כלל, ויכול "לרצות במה שלא רצה מקודם".

וזהו הביאור שתשובה מנקה כל הפגמים – כי, מצוות נמשכים מהרצון כפי שכבר בא בהמשכה, וכיון שברצון זה נקבע ("אויסגעשטעלט") כבר "לרצות הטוב ולשנוא הרע", הרי הרע מנגד כו'; משא"כ תשובה מגעת ב"כח הרצון העצמי שמתאחד עם העצמות קודם שירצה", ששם "נשתוו ב' ההפכים", ולכן יכולים לשנות מרע לטוב.

וזהו גם הטעם שתשובה מועילה דוקא בעוה"ז, ולא בעוה"ב, כיון שדוקא בעוה"ז מאיר "כח הרצון העצמי" שעל ידו יכולים לשנות מרע לטוב95.

יב. וענין זה מבאר רבינו הזקן במ"ש "בטרם שנפחה ברוח פיו כו'":

הפירוש ד"ויפח באפיו נשמת חיים ומאן דנפח מתוכי' נפח"96 הוא, שהכח על ירידת הנשמה למטה להתלבש בגוף – "ויפח באפיו" – הוא מתוכיותו ופנימיותו. כי, מצד ריחוק הערך שבין נשמת האדם לגוף האדם [שהריחוק ביניהם הוא יותר מאשר הריחוק שבין הנפש והגוף שבשאר הנבראים (כמבואר בארוכה בתו"א ד"ה להבין הטעם97 ), ולכן, עיקר הענין דכח המפליא לעשות שמקשר רוחניות בגשמיות98 הוא בחיבור של נשמת וגוף האדם דוקא99 ], יש צורך בכח נעלה ביותר לחבר אותם. וזהו הענין ד"ויפח" – מתוכיותו ופנימיותו100.

ומזה מובן, שכאשר "רוח פיו" נמצא כבר בדרגא שעומד לבוא באופן של נפיחה "לירד למטה ולהתלבש בגוף האדם" – אז דוקא נתגלה בו הכח העצמי (שיכול לחבר נשמה וגוף), שאין בו לפנ"ז, קודם שנופח כו'.

לפעמים מבואר101 שעיקר כח הנופח מתגלה בנשמה בהיותה כבר למטה בגוף. אבל, בהיותה למטה בגוף הרי זה באופן שהגוף ונה"ב מעלימים ומסתירים כו', ואילו כאשר הנשמה היא "בטרם שנפחה ברוח פיו ית'" (אבל במצב ותנועה ששייכת כבר לבוא באופן של נפיחה), אזי ישנם ב' המעלות: מציאותו של הכח העצמי, ובאופן שהכח העצמי הוא בגילוי (כיון שעדיין אין ההעלם וההסתר של הגוף ונה"ב).

ולכן מדגיש רבינו הזקן שהענין ד"לדבקה בו ית' ביחוד נפלא" (שע"י התשובה) הוא "כמו שהיתה מיוחדת .. בטרם שנפחה כו'" – כיון שדוקא בדרגא זו ישנו גילוי כח העצמי, שפועל לנקות כל הפגמים, כנ"ל.

* * *

יג. ה"יינה של תורה" שבפירוש רש"י – ההוראה בנוגע לגודל העילוי של העמדת בתי ישראל, שיש בהם ענין הכהונה ולוי' ומלכות102 (כהונה – שכהן עובד בביהמ"ק, ואסור לו להיטמא כו' – פרישות והבדלה מעניני העולם, דביקות והתחברות לאלקות; לוי' – שיוצא לפעול גם על יהודי שנמצא מחוץ לירושלים וא"י, ועד לדרגא של בית הקברות103, היפך החיים104 – להחיותו כו'105 ; ומלכות106 – לפעול בכל העולם כולו את המלוכה והממשלה107 של הקב"ה) – נכלל בשיחה המוגהת הנ"ל (ס"ט).

(וסיים:) והעיקר – שעי"ז פועלים ביאת משה ודוד, גואל ראשון הוא גואל אחרון108, "עד כי יבוא שילה"109 – ביאת משיח צדקנו, בחסד וברחמים, ובטוב הנראה והנגלה.

[טרם צאתו (וכן לאחר תפלת מנחה) התחיל כ"ק אדמו"ר שליט"א לנגן הניגון "ואני אבטח בך"].